Afbeeldingen optimaliseren voor SEO

Afbeeldingen worden nog vaak vergeten als het gaat om zoekmachine optimalisatie (SEO). Zonde, want Google kijkt hier toch echt wel naar. Wat ons betreft zijn er 3 zaken waarop je echt moet letten bij je afbeeldingen als het om SEO gaat: de alt txt, de bestandsnaam en de bestandsgrootte.

De ALT tag / text

De ALT-tag (of Alt-text) gebruik je bij een afbeelding om aan te geven wat er op die afbeelding te zien is. Enerzijds voor mensen met een visuele beperking (via speciale apparatuur wordt dit dan bijvoorbeeld voorgelezen), anderzijds voor de zoekmachines (die eigenlijk ook visueel beperkt zijn).

Een goede alt-tag bevat natuurlijk het zoekwoord voor die pagina.

Een goede alt-tag bevat natuurlijk het zoekwoord voor die pagina. Dat zou er dus bijvoorbeeld voor deze pagina zo uitzien:

<img alt=”afbeeldingen optimaliseren” src=”/images/afbeeldingen-optimaliseren.jpg”>.

Let op: hiermee letten we dus vooral op SEO en minder op de visueel beperkte gebruiker.

De bestandsnaam

In het voorbeeld hierboven zie je dat we voor de bestandsnaam ook het zoekwoord heb gebruikt. Google kan namelijk ook aan de bestandsnaam herkennen waar de afbeelding over gaat.

Let er dus op dat je hele website niet vol staat met bestandsnamen zoals IMG7345398.jpg. Tenzij je daar heel graag op gevonden wilt worden, natuurlijk.

De bestandsgrootte

Wellicht de meest onderschatte factor, maar bestandsgrootte is iets om rekening mee te houden. Nog steeds merken we dat veel klanten (maar ook webredacteuren en bloggers) klakkeloos afbeeldingen van 5000*1600 pixels in hun content management systeem uploaden. De bestandsgrootte van dergelijke bestanden is vaak meer dan 8MB.

Killing voor de snelheid van je website en daarmee ook voor je ranking en je conversie, want een langzame website zorgt voor minder conversie. Los daarvan hanteren de meeste webhosters nog steeds een maximum aan schijfruimte en loopt je hostingpakket dus snel vol als je er veel bestanden van circa 10MB in zet.

Je kunt je afbeelding in programma’s zoals Adobe Photoshop prima optimaliseren qua bestandsgrootte. Daarnaast helpen tools zoals ImageOptim (Mac) je ook nog aan een paar kb’s extra winst.

Voor het populaire content management systeem WordPress zijn er diverse betaalde en onbetaalde plugins die de afbeeldingen optimaliseren bij (en /of) na het uploaden van je bestanden. De laatste tijd gebruiken we daarvoor zelf bijvoorbeeld Imagify, afkomstig van dezelfde partij die achter de caching plugin WP Rocket zit.

Meer weten over het optimaliseren van afbeeldingen neem dan contact op met de specialisten op het gebied van webdesign: Ofz.io

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *